© 2019 The Blythe Group + co. Website designed by The Blythe Group

HEALTHCARE

 
 
 
 
 
 
 
 

Community Hospital - Grand Junction, CO

Various projects have been completed for Community Hospital since 1996. Blythe Group + co. has provided architecture including the renovation of the East Entrance of the hospital to provide an updated, efficient and functional workspace for hospital staff, as well as a comfortable and inviting first impression for patients and patrons.

On the exterior, natural sandstone and slate were used to ground the building in its local environment, while the building vocabulary was modernized with the in­troduction of expanses of metal and glass, updated floor forms, and the addition of sculptural baffle walls to partially screen the patient rooms from the parking lot.

Anchoring the project both aesthetically and functionally is a steel-framed, trans­lucent- paneled entry canopy, which pro­vides shelter above the vehicle drop-off areal.

Interior design included custom millwork, an artwork program dedicated to display­ing the original works of local artists, ap­propriate lighting in staff and client areas, as well as custom acoustic design.

Blythe Group + co. also provided custom signage including brass lettering to compliment the textural use of the natural, rough-hewn limestone, as well as clear, easy to use way-finding methods to assist clients in navigating the campus.

Furniture design was also provided by Blythe Group + co. with the following considerations: ease of maintenance, client and staff health and well-being, as well as overall aesthetic coordination. Furniture and fixture packages were designated for the client and purchased in packages ensuring items could be replaced properly if needed in the future and deep financial incentive on group purchasing. Successful furniture coordination for Community hospital meant the incorporation of medical equipment in a comfortable environment. Furniture was also selected based on the ability to maintain a hygienic environment, with a view to longevity of the investment and with an overview of facility-wide coordination.

Services Provided

Master Planning

Project Management

Project Details

Client:

 

Size:

 

Budget:

Community Hospital

136,000 SF

$70 M

New surgery center for Community Hospital with 8 operating rooms.

Project Details

Client:

 

Size:

 

Budget:

Community Hospital

21,000 SF

$2.25 M

Hope West Care Center - Grand Junction, CO

Services Provided

Interior Design Services

Signage

Colorado’s newest in-patient hos­pice center has been cleverly disguised as a Frank Lloyd Wright-inspired dwelling where sick/ elderly can spend their last days with their families comfortably ensconced in a peaceful setting.

 

The Client did not want the care center to look like an institutional medical office. The Client also wanted it to fit in with the nearby Victorian structure, which serves as a hospice-run coffeehouse.

 

 Blythe Group + co. made it happen by burrowing part of the facility into a hillside so it appears to be a single story from the front. We minimized its size with pillars, dormer windows, high and low gables, and a multi-leveled roof line.

 

The Client wanted every square foot to feel homey. The challenge was making the decor beautiful while still meeting hospital code: Fabrics must be fire-retardant. Wood is limited to 10 percent of any wall. Floors in patient rooms must be vinyl. Each Patient room is a little different. They all have wood-look floors with inlaid patterns. They have pale lemon-colored linens, puffy comforters, and chocolate-colored throws. Each room also has different fabrics in built-in headboards, furniture, and pillows.

Project Details

Client:

 

Size:

 

Budget:

Hope West

36,000 SF

$9 M

Services Provided

Architecture

Interior Design

Code Review

Owners Representation

Project Delivery

Master Planning

Project Programming

Way-finding

Artwork

Furniture Services

Space Planning

Oral Health Partners - Grand Junction, CO

The dental office building consists of 10 exam rooms, sedation room, sedation gas storage, sterilization area, employee lockers and break area, and a central core containing administration, lab, imaging, and support areas.  The basement contains the communications equipment and mechanical/ electrical equipment.

Project Details

Client:

 

Size:

Oral Health Partners

15,000 SF

Services Provided

Architecture

Interior Design

Programming

Construction Administration

Project Details

Client:

Size:

 

Budget:

Hope West

2,900 SF

$1.1 M

Renovation of an 1889 brick farmhouse, and conversion into a counseling center for Hospice & Palliative Care of Western Colorado. Codes required a conversion from Residential to Commercial Occupancy and measures to ensure accessibility. The building consists of meeting/counseling rooms, crafts rooms, and a coffee shop. This counseling center has a focus on detail in every part of the building; from the exterior porch moldings to the door hinges.

Services Provided

Architecture

Interior Design

Programming

Construction Administration

New medical office building containing separate medical suites for general practice: pediatrics, diagnostics, psychiatry, dentistry and physical therapy. These businesses are housed primarily on the main and second levels. The lower garden level is below grade and opens up into sunken plazas rimmed by terraced retaining walls and sloping lawns. This lower level contains administration offices, conference space, support spaces, storage additional medical offices and an exercise room.

Project Details

Client:

 

Size:

 

Budget:

Primary Care Partners

78,780 SF

$1.1 M

Services Provided

Architecture

Interior Design

Code Review

Owners Representation

Project Delivery

Master Planning

Project Programming

Special Services

Building Information Management (BIM)

REVIT
Sustainable Design

Energy Studies

Way-finding

Artwork

Furniture Services

Space Planning

Project Details

Client:

 

Size:

 

Budget:

Western Colorado Lung Center

9,500 SF

$1.1 M

The single story building consists of two medical suites, the primary suite housing WCLC, consisting of physician offices, exam rooms, nurse stations and support /patient areas. The facility also houses an X-ray room and a state-of-the-art CT-scan room with control booth.

Services Provided

Architecture

Interior Design

Programming

Heading 6